L'incontrolat Ir Cicle de Documental i Etnografia

Organització
Organitza: Col·lectiu HortaSnob - L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia
 
Col·labora: AVA Associació Valenciana d’Antropologia - la Dula Coop.

 

22:00
13 jul.
2021
23:00
16 jul.
2021
Activitat gratuïta
Totes les projeccions seran a les 22:00 en el Pati VI. Entrada lliure fins a completar aforament segons normativa COVID.
 
L’incontrolat és un cicle que explora les relacions entre el cinema documental i l’etnografia, portant aquest camp més enllà dels debats acadèmics. Alhora, vol potenciar la capacitat del documental com a eina per reflexionar col·lectivament sobre les societats contemporànies. Ho fa mitjançant quatre documentals a cavall entre treballs dirigits per antropòlegs/es i peces audiovisuals d’inspiració etnogràfica.
La primera edició arranca amb temàtiques relacionades amb les relacions interculturals, les fronteres, el postcolonialisme i les xarxes globals de cures. El cicle ens apropa una série de produccions recents que no han estat estrenades al País Valencià, ni són fàcilment accessibles en plataformes digitals.
El nom l’Incontrolat és un xicotet homenatge als textos fundacionals del cinema etnogràfic i, concretament, a la renúncia a controlar les escenes que es documenten.
 
Dimarts 13. Mother
Krsitoff Bielsen, 2019 (82 min.)
Bèlgica – Holanda
En un poble de Tailàndia, Pomm cuida persones majors europees amb Alzheimer en una residència. Separada del fill i la filla, és el suport d'Elisabeth durant les etapes finals de la seua vida, al mateix temps que aplega una nova pacient de Suïssa. Pomm ha sacrificat la relació amb la seua família per guanyar-se millor la vida. Mentrestant, a Suïssa, una família es prepara per a acomiadar-se de la seua mare, una dona que ha desenvolupat Alzheimer abans dels seixanta anys. Mother és una observació íntima i emotiva que permet explorar les expectatives de la maternitat i les frustracions que comporta la incapacitat de cuidar els éssers estimats. 
 
Dimecres 14.  Anunciaron tormenta
Javier Fernández Vázquez
España. 2020 (88 min.)
En 1904, Ësáasi Eweera, un dels darrers líders bubis que es van oposar a les autoritats espanyoles a l'illa de Fernando Poo (territori pertanyent a l'actual Guinea Equatorial) va ser detingut per guàrdies colonials i portat a la força a Santa Isabel, capital de la colònia. Empresonat i greument ferit, Ësáasi Eweera va morir tres dies més tard. La seua aldea va ser incendiada i molts dels habitants van desaparèixer. En l'Arxiu General de l'Administració es troba el dossier que documenta aquests fets. Informes i cartes que desvelen diferents versions d'allò que va ocórrer i exposen les progressives operacions d'ocultació portades a terme per les institucions colonials. En paral·lel, múltiples versions natives han sobreviscut fins als nostres dies i s'han oposat a la versió oficial espanyola, enfrontant-se al risc permanent d'oblit i contribuint a una memòria col·lectiva pròpia.
 
Dijous 15.  Buddha in Africa
Nicole Schafer
Sudàfrica-Suècia, 2019 (93 min.)
Un xiquet malawià criat en un orfenat budista xinés està dividit entre la seua cultura africana i els valors confucians. De menut, era una estrella i ambaixador de les activitats culturals de l'orfenat. Entre viatge i viatge, va albergar el somni d'esdevindre un artista de les arts marcials. Però ara, en els últims anys de l'escola, Enock està deixant enrere la infància i prenent decisions difícils sobre el futur. Tornarà a viure al seu poble amb els seus familiars o anirà a estudiar a l'estranger? Enock i els seus companys i companyes de classe negocien els pros i els contres de l'assimilació cultural. Tracten de trobar el punt mitjà entre perdre la seua llengua natal i, a canvi, guanyar possibilitats educatives i econòmiques.
 
Divendres, 16. A Shape of Things to Come
Lisa Malloy i J. P. Sniadecki
Estats Units, 2020 (80 min.)
Aquesta pel·lícula és un western protagonitzat per Sundog, un caçador i recol·lector que viu al desert de Sonora, a la frontera de Mèxic. Quan la policia fronterera s’introdueix en el seu terreny, Sundog, cada vegada més exaltat, s’aventura més enllà del seu cercle de supervivència per dur a terme un acte inquietant d’ecoterrorisme. A Shape of Things to Come inclou la primera aparició cinematogràfica d’algú fumant verí psicodèlic d’un gripau de Sonora, i a través de Sundog planteja qüestions provocatives sobre la nostra relació amb l’entorn (i amb nosaltres mateixos) mentre ens amenaça el fantasma del desastre global.