Testimonis Museu de la Paraula

Contacte

Raquel Ferrero i Gandia. Teléfono 963 883 560

Horari: de dilluns a divendres de 8.30 a 14h.

raquel.ferrero@dival.es 

 

 

Colaboració amb l'Arxiu de les Paraules
Un dels grans interessos del Museu de la Paraula-Arxiu de la Memòria Oral Valenciana és convertir-se en banc de dades de tots els registres orals que estiguen dispersos pel territori valencià amb la finalitat de garantir la seua conservació. Des d'aquest propòsit, el Museu Valencià d'Etnologia convida a totes les persones i col·lectius que disposen d'entrevistes o sàpien d'algú que vulga col·laborar amb aquesta labor, que es pose en contacte amb nosaltres. Igualment, si disposes o disposeu de material de les vostres investigacions i no sabeu molt bé què fer amb ell, també pots contactar-nos. De la mateixa manera si tens testimoniatges que recullen memòria familiar o comunitària i tens voluntat que no es perda, encara que no necessàriament vulgues que es faça investigació sobre ella, també podem col·laborar.
 
Així doncs, pots col·laborar amb el Arxiu de la memòria oral valenciana:
 
- Cedint i/o donant testimoniatges al Museu de la Paraula-Arxiu de la Memòria Oral Valenciana, perquè els tinguem en cura i custòdia. 
 
- Sol·licitant fer pràctiques en el Museu Valencià d’Etnologia. 
 
- Mitjançant les convocatòries de beques d'investigació que es proposen des del Museu Valencià d’Etnologia.​
 
​Per part nostra, nosaltres podem col·laborar amb vosaltres assessorant-vos i ajudant-vos en l'elaboració de projectes d'investigació o entrevistes dirigides a la recuperació del patrimoni immaterial.
http://www.museudelaparaula.es/web/home
1
L’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula és un projecte d’investigació del Museu Valencià d’Etnologia, pertanyent a la Diputació de València.
 
El seu objectiu fonamental consistix en la creació d’un banc de dades biogràfiques que recopile, conserve, investigue i difonga testimonis orals sobre la realitat sociocultural dels valencians i valencianes protagonistes del segle XX. L’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula es nodrix així dels llocs del record. Per mitjà d’entrevistes a persones majors de 75 anys, els sabers privats, la vida quotidiana, l’individu, el grup i la cultura es van entrellaçant, des de la memòria i gràcies a ella, oferint-nos l’herència cultural i les pràctiques socials més significatives del segle passat.
 
El projecte és un arxiu de dades biogràfiques que va més enllà de la simple recol•lecció. En l’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula intentem no simplificar els subjectes en individus i no diluir el seu discurs en opinió, ja que, encara que les trajectòries vitals de les persones no són la Història, són història que cal considerar.
 
 
[ver-mas]
 
Què s’ha fet, com s’ha fet i per què s’ha fet el que s’ha fet, són les grans preguntes de l’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula. Esta experiència de vida és la llavor del projecte. Les experiències vitals i les rememoracions que poden tindre interés comú són l’eix central d’este arxiu. Qualsevol vida és digna de ser contada, perquè totes les persones són font de coneixement i d’experiència.
 
Esta és la certesa que orienta el nostre treball. Atresorem al voltant de 350 relats de vida. Iniciàrem el treball de camp l’any 2002 i el 2010 el publicàrem en línia. Les entrevistes estan registrades en format audiovisual, transcrites, indexades i disponibles per a la seua consulta en Internet. Els relats recorren el cicle vital de les persones entrevistades i alguns d’ells estan inscrits en projectes específics que hem anat treballant des del Museu Valencià d’Etnologia al llarg d’estos anys.
 
En l’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula confluïxen quatre grans àmbits de treball que tradicionalment han existit en paral•lel: els relats de vida, la museologia, el patrimoni immaterial i les noves tecnologies.
 
Així, hem entés els relats de vida (la memòria oral) com a patrimoni immaterial, accentuant l’interés per les persones, pels seus coneixements, expressions i habilitats, i els hem donat projecció desenvolupant-los des d’un museu d’etnologia, amb mirada a l’exterior gràcies a les noves tecnologies. 
 
 
L’Arxiu de la Memòria Oral Valenciana-Museu de la Paraula té un conveni de col·laboració amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).